Pondělí, 1. 4. 2019

Společnost Severočeské doly, a. s. hodlá po necelé stovce lidí, kteří loni na konci června vstoupili do dolu Bílina, vymáhat škody, jež jí údajně měly vzniknout několikahodinovou akcí občanské neposlušnosti proti těžbě uhlí. Společnost následně zastavila některé práce a o několik týdnů později informovala média, že vyčíslila údajně vzniklou ztrátu na na sedm set tisíc korun. Podobnou částku chce společnost vymáhat. Podle Hnutí Limity jsme my jde o účelovou snahu odvést pozornost od škod na klimatu a zdraví lidí, způsobovaných těžbou a spalováním uhlí - a umlčet protesty, které na ně upozorňují. Pro to, že je smysl žaloby spíše politický, než finanční, svědčí i skutečnost, že o rok dříve, kdy se téměř totožné akce zúčastnilo zhruba sto padesát lidí, doly nikoho nežalovaly.

"Nacházíme se v situaci klimatické krize. Máme-li udržet oteplení naší planety pod 1,5 stupněm Celsia, musíme během následujícího desetiletí se spalováním uhlí zcela skončit. jinak nám hrozí katastrofické a nevratné změny klimatu. ČEZ mezitím hodlá v příštím roce zvyšovat těžbu uhlí o 8%, prolomit limity těžby právě na Bílině a uhlobaronu Tykačovi prodat Počerady, nejšpinavější elektrárnu u nás, místo aby ji zavřel. Občanská neposlušnost je v takové situaci zcela na místě," říká členka hnutí Limity jsme my Klára Aubrechtová.

ČEZ je jedna z nejziskovějších společností v České republice. Na odměnách si její topmanažeři právě skrz Severočeské doly za zády státu jen předloni rozdělili 22 milionů korun. [1] Vymáhaná částka je pro ně mizivá, pro normálního člověka ale likvidační. Jde tak jednoznačně o účelovou snahu umlčet protesty, které na škodlivost uhelného průmyslu poukazují. Bránit se jí hodláme společně a všemi silami,“ dodává Aubrechtová.

Poznámky:          

[1] https://byznys.lidovky.cz/finta-na-vyplaceni-zakazanych-odmen-cez-je-sefum-rozdal-pres-dcerinou-firmu-1bk-/statni-pokladna.aspx?c=A170725_140622_statni-pokladna_pave

Kontakty (nemáme stále mluvčí, pozice rotuje mezi členy mediálního týmu):

e-mail: ljm.media@riseup.net

Telefon: 737 863 097

Sociální sítě:

Facebook: https://www.facebook.com/limityjsmemy/

Twitter: https://twitter.com/LimityJsmeMy

Instagram: https://www.instagram.com/limityjsmemy/