Uhelná komise se chystá 26. 11. hlasovat o tom, kdy v Česku (ne)skončíme s hnědým uhlím. Bude chránit klima, nebo zisky uhlobaronů? Vzhledem k problematickému obsazení komise i k dosavadním vyjádřením jejich předsedů je více než pravděpodobné, že prodá naši budoucnost uhelnému průmyslu a vydá doporučení, které nebude ani z daleka dostatečnou reakcí na postupující klimatickou krizi.
Navzdory koronavirové situaci musíme na toto nebezpečí upozornit! S důsledky doporučení uhelné komise totiž budeme žít mnohem déle než s důsledky současné pandemie.

Vyzýváme proto k akcím včetně aktů občanské neposlušnosti!

Kdy? Kdykoliv v období od 17. 11. až do zveřejnění výsledků hlasování uhelné komise, které je plánováno na 26. 11.!
Kde? Kdekoliv, kde to pomůže zviditelnit nutnost bezodkladného konce uhlí a vytvořit tlak na uhelnou komisi nebo její členky a členy!
Jak? Kreativně, vtipně, odvážně! Podporujeme jen takové akce občanské neposlušnosti, které jsou nenásilné, nepoškozují cizí majetek a dbají na hygienické zásady proti šíření koronaviru (neposlušností nemyslíme nezodpovědnost). Akce nemají směřovat proti pracovníkům fosilního průmyslu, ani proti policii, a jejich cílem nemá být jakékoliv ohrožení lidí.

Už máte nápad? Nebo máte dotazy? Ozvěte se nám předem na email akceuhelnakomise@protonmail.com. Počítat můžete s naší mediální i právní podporou, a to jak před akcemi, tak během nich. Pro inspiraci si přečtěte náš manuál k přípravě akcí.
Uhlí musí zůstat pod zemí, od #TEĎ!

Sdílejte tuto výzvu!