CHTĚJÍ ZASTAVIT HNUTÍ ZA KLIMATICKOU SPRAVEDLNOST, NEBUDOU ÚSPĚŠNÍ.

NAŠÍ ZBRANÍ JE TOTIŽ SOLIDARITA!

Čau lidi,

pan Gándhí jednou řekl: “Nejdřív tě budou ignorovat. Pak se ti budou smát. Pak proti tobě budou bojovat. Potom zvítězíš.” Vypadá to, že vstupujeme do třetí fáze. Zástupci uhelného průmyslu se všude na světě snaží zuby nehty ubránit síle rostoucího hnutí, které poukazuje na devastující dopady jeho činnosti a protesty proti svému špinavému byznysu potlačit. U nás Báňský úřad rozesílá mnohatisícové pokuty odvážným lidem, kteří loni v létě vstoupili do dolu Bílina, aby protestovali proti jeho rozšiřování. Provozovatel Bíliny, firma Severočeské doly, patřící do koncernu ČEZ, navíc rozeslala víc než stovce lidí předžalobní výzvu, ve které požaduje částku přesahující šest set tisíc korun. Podpořte nás a pomozte nám takto stíhaným ochráncům klimatu zajistit právní podporu.

Nacházíme se v situaci klimatické krize. Zbývá nám přinejlepším několik desítek let na to, abychom spalování fosilních paliv zcela opustili. Máme-li udržet oteplení naší planety pod 1,5 stupněm Celsia, musíme během následujícího desetiletí snížit emise o 65% a se spalováním uhlí zcela skončit, jinak nám hrozí katastrofické a nevratné změny klimatu. ČEZ mezitím hodlá v příštím roce zvyšovat těžbu uhlí o 8%, prolomit limity těžby právě na Bílině a uhlobaronu Tykačovi prodat Počerady, nejšpinavější elektrárnu u nás, místo aby ji zavřel. Právě na tuhle neudržitelnou, nezodpovědnou a nepřijatelnou politiku lidé upozorňují. Občanská neposlušnost je v takové situaci zcela na místě.

ČEZ je jedna z nejziskovějších společností v České republice. Na odměnách si její topmanažeři právě skrz Severočeské doly za zády státu jen předloni rozdělili 22 milionů korun. Vymáhaná částka je pro ně mizivá, pro normálního člověka ale likvidační. Jde tak jednoznačně o účelovou snahu umlčet protesty, které na škodlivost uhelného průmyslu poukazují. Bránit se jí hodláme společně a všemi silami.

Právě proto vás žádáme o pomoc: podpořte finančně právní pomoc pro všechny stíhané, které se ČEZ tímto způsobem snaží zastrašit a odradit.

Udělat to můžete zde jednorázovým příspěvkem i trvalým příkazem: www.darujme.cz/projekt/1201737

 
Uspořádat můžete také benefiční sbírku nebo koncert – fantazii se meze nekladou! Společně to zvládneme, nikdo v tom nezůstane sám. Represe nás nezastaví. Ať se to zástupcům uhelného průmyslu líbí nebo ne, hnutí za klimatickou spravedlnost bude pokračovat a dál růst. V polovině března přes milion a půl středoškolských studentů vstoupilo do stávky za ochranu klimatu. V České republice se konala největší demonstrace za ochranu klimatu v historii. Už v druhé půlce dubna se koná 14 dní akcí za klima. A na začátku léta, od 27. června do 9. července, už třetí Klimakemp. Můžete totiž pošlapat všechny květiny, ale jaro nezastavíte.

Protože dokud nebude uzavřen poslední důl a poslední uhelná elektrárna, Limity jsme my!