Tisková zpráva hnutí Limity jsme my, Ústí nad Labem, 27. 4. 2022

Zástupci Evropské komise v Karlovarském a Ústeckém kraji kontrolovali připravenost na čerpání prostředků z Fondu spravedlivé transformace. Návštěva měla stejně jako dosavadní příprava Plánu spravedlivé transformace proběhnout bez účasti veřejnosti. Místní lidé přesto vyzvali úředníky, aby nezapomínali na běžné lidi a nechali je spolurozhodovat o ekonomické proměně kraje.

Z Fondu spravedlivé transformace zamíří do roku 2027 zhruba 43 miliard korun na hospodářskou obnovu uhelných krajů. Do Ústeckého kraje je alokováno takřka 16 miliard korun v období do roku 2027. V uplynulém roce probíhala příprava Plánu spravedlivé územní transformace a programového dokumentu, které tvoří „jízdní řád“ pro rozdělování prostředků z Fondu spravedlivé transformace. Příprava ale probíhala překotně za zdmi úřadů a firem, běžní lidé téměř nedostali šanci určit prioritní oblasti. Po upozorňování občanských a ekologických iniciativ sice regionální stálé konference zveřejnily výběr tzv. „strategických projektů“, dodnes ovšem nejsou zveřejněny výzvy přístupné pro malé firmy, obce a jednotlivce.

V těchto dnech Evropská komise kontroluje dokumenty předložené vládou v březnu letošního roku a může stále vyžádat potřebné změny. V plánu návštěvy zástupců Evropské komise ovšem nebylo žádné setkání s veřejností. Ústečané se ovšem o návštěvě dozvěděli a předali politikům výzvu. V ní se na několik desítek lidí nejen z našeho kraje vyfotilo s nápisy jako Nezapomeňte na místní lidi, nebo Žádné peníze znečišťovatelům. Po politicích a úřednících požadují, aby bezodkladně umožnili místním lidem spolurozhodovat o přerozdělení veřejných prostředků.

Potřebujeme přesné a srozumitelné informace. Pokud má být transformace spravedlivá, nemůžeme si dovolit, aby se podobně jako v minulosti evropské peníze rozdělovaly neprůhledně velkým znečišťovatelům a na místní běžné lidi žádné veřejné prostředky nezbyly,“ říká Martina Johnová z nově vzniklého uskupení Ústecké klimatické koalice.

Ústecký kraj dlouhodobě doplácí na závislost České republiky na využívání uhlí. Přestože je již dlouho jasné, že využívání uhlí bude končit, nemáme doposud žádný plán na přechod na obnovitelné zdroje energie. Neplánovaný konec využívání uhlí dopadne především horníky a lidi, kteří jsou již dnes ohroženi energetickou chudobou. Proto je pobuřující, že by veřejné prostředky měly získat největší znečišťovatelé, jako jsou firmy českých uhlobaronů,“ dodává Michaela Valášková z ústeckého uskupení Promyky.

Kontaktní údaje:
Martina Johnová, Ústecká klimatická koalice, telefon: +420728068995
Miloslav Kolenatý, Ústecká klimatická koalice, telefon: +420605270479
Veronika Dombrovská, Limity jsme my, telefon: 737 863 097

Email: usteckaklimakoalice@gmail.com