Tisková zpráva Limity jsme my, Praha 10. 1. 2023

Protest se odehrál 10.1.2023 před německou ambásadou a byl namířený proti začínající evikci německé vesnice Lützerathu, která umožní zničení této vesnice a rozšíření hnědouhelného dolu Garzweiler. Kromě proslovů bylo součástí progamu také promítaní videí z Lützerathu.

„Německá vláda se snaží prezentovat Německ jako zemi s progresivní klimatickou politikou, přesto se chystá umožnit energetické firmě RWE zničení dalšího území, jen aby mohla pokračovat těžba uhlí," říká Martin z hnutí Limity jsme my, které protest organizovalo. Důl Garzeweiler patří mezi největší zdroje skleníkových plynů v Evropě a už nyní má zásadní vliv na klima. Pokud bude Lützerath zničen, tak se při rozšíření Garzweileru plánuje vytěžit 280 milionů tun hnědého uhlí.

Spálení uhlí uloženého pod Lützerathem by znamenalo, že Německo překročí svůj uhlíkový rozpočet nutný pro udržení globálního oteplení pod hranicí 1,5°C (1,2). Důvodem pro evikci Lützerathu je údajné zabezpečení energetické bezpečnosti Německa (3). Nicméně ani německá vláda, ani RWE nebyly dosud schopné novinářům ani místním lidem dokázat, že je opravdu nutné Lützerath zničit a vytěžit pod ním uložené uhlí. Hned dvě studie naopak dokazují, že zdejší uhlí vůbec potřeba nebude.(4,5). Proto je sporné, zda je tato evikce vůbec legální.

„Jsem tady, neboť klimatická krize je globální krize a nikdo si nemůže dovolit nestarat se o zločin proti naší budoucnosti jen proto, že se odehrává na druhé straně hranice. Kromě toho rozhodnutí německého státu navíc ovlivní klimatickou politiku po celém světě. Proč byste měli opouštět spalování uhlí, pokud takzvaný ,,klimatický lídr" pokračuje v ničení vesnic ve jménu fosilních paliv a zisku?" říká protestující Saša.

Míša z hnutí Limity jsme my dodává: „Evikce Lützerathu také ovlivní konec uhlí v Česku. Pokud se podíváme do minulosti, tak čeští politici a političky často kopírovali činy Německa. Když Německo ustanovilo uhelnou komisi, tak o rok později Česko ustanovilo tu svou. Německá uhelná komise doporučila skončit s uhlím v roce 2038, a ta česká taky zčistajasna přichází se scénářem konce uhlí v roce 2038. Vidíte? Může to vypadat, že debata okolo uhlí je u nás uzavřena, ale není tomu tak. Musíme skončit s uhlím co nejdříve."

Kontakt:
+420 737 863 097, ljm.media@riseup.net

Zdroje:
  1. https://www.bund-nrw.de/presse/detail/news/luetzerath-deal-heute-im-bundeskabinett/
  2. https://www.alle-doerfer-bleiben.de/wp-content/uploads/2021/08/diwkompakt_2021-169.pdf
  3. https://www1.wdr.de/nachrichten/landespolitik/luetzerath-raeumung-garzweiler-reul-braunkohle-100.html
  4. https://coaltransitions.org/publications/gasknappheit-auswirkungen-auf-die-auslastung-der-braunkohlekraftwerke-und-den-erhalt-von-lutzerath/
  5. https://www.bund-nrw.de/fileadmin/nrw/dokumente/braunkohle/221128_EBC_Aurora_Kohleausstiegspfad_und_Emissionen_as_sent.pdf