Tisková zpráva hnutí Limity jsme my, Praha, 9. 3. 2022

Aktivistky z hnutí Limity jsme my budou vládě každý den přepočítávat, kolik peněz Česko posílá Putinovu režimu odebíráním ruského plynu. Dnes v osm hodin ráno se poprvé sešly před Úřadem vlády s transparentem ukazujícím číslo 175 miliard korun – částku, kterou od prvního dne války Česká republika za ruský plyn utratila. Minutou ticha také aktivistky uctily památku všech obětí, které už si válka vyžádala.

“Ruská invaze na Ukrajinu trvá už dva týdny. Válka nejen, že ničí celá města, zabíjí lidi, zvířata a způsobuje ekologické katastrofy, ovlivňuje ale i ekonomiku a způsobuje zdražování energií, které v České republice dopadá na nás všechny,” říká Kateřina Holá z hnutí Limity jsme my. Jen za první den války vzrostla cena plynu z Ruska o 60 % a cena se zvyšuje dál1. Mezitím, co lidé přispívají svými úsporami na humanitární sbírky, Česko a celá EU masivně financují Putinův režim skrze dovoz fosilních paliv. Těch je ale možné se zbavit, pokud budeme jednat okamžitě: musí dojít k masivním investicím do úspor energie, zvýšení energetické efektivity a budování bezpečných zdrojů obnovitelné energie.

“Pro představu, evropské platby za ruskou ropu a zemní plyn dohromady odpovídají částce, za kterou by se každý den daly pořídit řádově desítky nových tanků,” píše analytik Oldřich Sklenář ve své analýze z minulého týdne2. Tyto finanční toky právě teď dopadají na celou Ukrajinu. Ta “platí cenu za evropskou závislost na fosilních palivech od agresora,” říká Yevheniia Zasiadko, ředitelka klimatické sekce Centra pro environmentální iniciativy “Ekoakce”, která je nyní v silně ostřelovaném Charkově:

“Pokračování jakýchkoliv vztahů s Ruskem znamená podporovat válku na Ukrajině, zabíjet děti, ženy a muže na ulicích poklidných měst. V posledních dnech bylo na Ukrajině zničeno čtyřiačtyřicet milionů životů. Tohle je zlomový bod, kdy Evropa musí úplně přestat odebírat fosilní paliva z Ruska, zastavit veškerý obchod a podporu fosilním projektům. Zastavte ruskou agresi na Ukrajině.”

Na nebezpečí, která fosilní paliva způsobují, přitom klimatické hnutí soustavně upozorňuje. Nyní je nebezpečí ještě bezprostřednější: válka. Klimatická krize přitom nezmizela. Řešení známe: přejít na energii z obnovitelných zdrojů, masivně podpořit energetické úspory všude tam, kde je to možné, a umožnit rozvoj decentralizovaného energetického systému, který nebude spoléhat na jednoho velkého dodavatele.

Namísto podpory špinavé fosilní energie musíme urychlit energetickou revoluci – obnovitelné zdroje v rukou obcí a místních komunit. Ty jsou levnější, čistější a nezávislé na diktátorech, jejich ceny jsou navíc stabilní a předvídatelné. Evropská unie pro rozvoj decentralizované komunitní obnovitelné energetiky už nastavila pravidla, Česko ale zatím odkládá jejich propsání do českého energetického zákona. 

Studie na odklon ČR od plynu existují3, peníze na realizaci poskytuje Evropská unie prostřednictvím několika fondů – například 150 miliard z Modernizačního fondu4. V této chvíli, kdy jsou ohroženy podmínky pro život na planetě a zároveň jsou desítky milionů lidí také bezprostředně ohroženy válkou, není na místě plánovat či realizovat stavby nové fosilní infrastruktury, ale razantně se pustit do spravedlivé transformace energetiky. Chceme společnost, ve které si budou moct dovolit energie všichni, chceme demokratickou energetiku nezávislou na totalitních režimech a ničení planety.

Kontakt:
Kateřina Holá, členka hnutí Limity jsme my, tel. +420 776 620 062, ahoj@limityjsmemy.cz

[1] The Kremlin’s gas wars | Bruegel, https://www.bruegel.org/2022/02/the-kremlins-gas-wars/
[2] Návod jak se zbavit ruského plynu - Asociace pro mezinárodní otázky (amo.cz), https://www.amo.cz/navod-jak-se-zbavit-ruskeho-plynu/
[3] Jak_se_zbavit_zavislosti_na_ruskem_plynu_2022_03_04 (hnutiduha.cz), https://www.hnutiduha.cz/sites/default/files/publikace/2022/03/jak_se_zbavit_zavislosti_na_ruskem_plynu_hd_2022_03_04.pdf?fbclid=IwAR0ZcyPI2LavTF2vR8oWxgoCYQ46yGZJyLPdZOZVJcHAg0qW-Gx8IrP9H3A
[4] Modernizační fond - Ministerstvo životního prostředí (mzp.cz), https://www.mzp.cz/cz/modernizacni_fond