Tisková zpráva hnutí Fridays For Future, Limity jsme my a Extinction Rebellion

Skupina lidí z hnutí Fridays For Future, Limity jsme my a Extinction Rebellion dnes večer zahájila protestní okupaci prostoru před Ministerstvem životního prostředí. Důvodem je úterní jednání Uhelné komise, na kterém by podle informací ČTK měla rozhodnout o konci uhlí v roce 2038.

Podle vědeckých analýz je ale tento termín příliš pozdě, pokud se máme vyhnout nejextrémnějším dopadům klimatické krize. Jak upozornili aktivisté a aktivistky ve svém prohlášení, až 40 % emisí skleníkových plynů na území ČR pochází právě ze spalování uhlí. „Pokud máme dodržet Pařížskou dohodu a zabránit tak globálnímu oteplení planety o více než 1,5 °C, k čemuž se ČR zavázala, nemůžeme čekat do následující desetiletí, natož na rok 2038 nebo dokonce ještě později,“ uvádí v prohlášení, které k akci sepsali.

Protestující proto vyzývají předsedající Uhelné komise, ministra životního prostředí Richarda Brabce a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, aby v souladu s doporučením vědců rozhodli o ukončení těžby a spalování uhlí před rokem 2030. Zároveň požadují spravedlivý konec uhlí, který musí jít ruku v ruce s vytvářením čistých pracovních míst, transformací uhelných regionů a podporou lidí, kteří v uhelném průmyslu pracují nebo jsou postižení jeho dopady.

„Prosazování termínu konce uhlí až v roce 2038 považujeme za snahu o zneužití nouzového stavu. Uhelná komise se navíc chystá rozhodnout v situaci, kdy ještě ani nemá ke všem scénářům vypracované dostatečné podklady. Pokud ministr Brabec nechce poslouchat vědce a podpořit rychlý a spravedlivý konec uhlí už před rokem 2030, měl by podpořit alespoň nejambicióznější scénář navržený komisí – tedy konec uhlí do roku 2033,“ řekl Petr Doubravský, mluvčí Fridays For Future Česká republika.

„Konec uhlí zároveň nemůže být příležitostí pro uhlobarony, aby masivně začali přecházet na jiné fosilní palivo - plyn. Namísto toho chceme co nejrychlejší přechod na obnovitelné zdroje ve vlastnictví obcí, komunit a družstev,“ řekl Jakub Caha z hnutí Limity jsme my.

Účastníci a účastnice protestu hodlají na místě vydržet až do úterního jednání. Dodržovat budou všechna vládní nařízení. Nebude jich blízko sebe více než šest, v maximální možné míře budou držet rozestupy a při komunikaci s kýmkoliv jiným budou mít nasazené roušky.

Společné prohlášení

Kontakty

Petr Doubravský, Fridays For Future, +420 724 396 896
Jakub Caha, Limity jsme my, +420 774 420 846