Brno

Před banku Unicredit bank, pojišťovnu Generali a právnickou fakultu umístili hromádky uhlí s nápisy proti politice těchto institucí

Skupina lidí dnes v Brně nad ránem vysypala tři hromádky uhlí před instituce, které se podporou uhelného průmyslu podílejí na ničení planety. Konkrétně hromádku uhlí našli na svém prahu zástupci banky Unicredit bank, pojišťovny Generali a právnické fakulty Masarykovy univerzity. Aktivistům vadí, že banka Unicredit bank je jedna z posledních evropských bank, která poskytuje půjčky energetickým firmám na uhelné projekty. Jen v roce 2018 poskytla více než 3,4 miliardy eur firmám jako jsou EPH, RWE nebo ENEL. V současnosti navíc hojně podporuje ničivé uhelné projekty v Turecku.

Upozornili také, že ačkoliv italská pojišťovna Generali oznámila konec podpory uhlí, nadále pojišťuje uhelné elektrárny české energetické firmě ČEZ. Generali tak stále patří k pojišťovnám, které se podílí na ničení klimatu a životního prostředí. Na brněnské právnické fakultě skupině zase vadí spolupráce s uhlobaronem Křetínským, majitelem Energetického a průmyslového holding (EPH), druhé největší uhelné firmy v Evropě.

„Zauhlené společnosti si musí zamést před svým prahem. Tam jsme jim dnes ráno složili malou hromádku uhlí, jehož těžbu a spalování nadále podporují. Vracíme jim tak zpátky hromádku neštěstí, které jejich business již dnes působí milionům lidí po celém světě. Společně s dalšími lidmi po celém světě tvoříme červenou linii - limity fosilního průmyslu a požadujeme klimatickou spravedlnost. Hromádka uhlí před vaším prahem je vaše černé svědomí,“ uvedla skupina ve svém prohlášení.

Akce se konala v rámci takzvaných 14 dnů akcí za klima, ke kterým vybídla organizace Limity jsme my. „Tíživé dopady změn klimatu pozorujeme již i u nás. Trvající drastické sucho působí škody v zemědělství, zvyšuje už i ceny základních potravin. Celý svět se kvůli klimatické krizi potýká s extrémním počasím, které prohlubuje chudobu a nestabilitu a vyhání miliony lidí z jejich domovů. Pokud chceme dopady změn klimatu zmírnit, musí podpora fosilnímu průmyslu skončit,“ řekla členka hnutí Limity jsme my Klára Aubrechtová.

Hnutí Limity jsme my dlouhodobě usiluje o bezodkladný konec těžby a spalování uhlí v České republice. Právě spalování fosilních paliv totiž způsobuje rozvrat globálního klimatu, který již dnes ohrožuje životy milionů lidí a kvůli němuž v posledních měsících vycházejí do ulic statisíce protestujících po celém světě.

Hnutí Limity jsme my pořádá na začátku července už třetí český Klimakemp: tábor ochránců klimatu, zaměřeným na tvorbu širokého celospolečenského hnutí proti příčinám změn klimatu a za bezodkladný konec uhlí. Ten každý rok provází vzdělávací program s odborníky na klima i obnovitelné zdroje I různorodé protesty proti těžbě a spalování uhlí od demonstrací až po občanskou neposlušnost. Klimakemp má letos žádat právě zavírání nejšpinavějších elektráren a má se tak konat buď u Počerad či Chvaletic.

Kontakty

737 863 097
ljm.media@riseup.net