Praha

Nejšpinavější uhelnou elektrárnu je podle nich potřeba uzavřít. ČEZ ji chce místo toho prodat Tykačovi

Přibližně desítka lidí z hnutí Limity jsme my v pondělí ráno zablokovala vstup do sídla skupiny ČEZ v pražské Michli. Žádali uzavření nejšpinavější české uhelné elektrárny Počerady, kterou polostátní energetický gigant namísto toho plánuje prodat uhlobaronovi Pavlu Tykačovi. Vstup do sídla ČEZu ochránci a ochránkyně klimatu zablokovali pomocí rozměrné makety planety Země. Ta prostřednictvím transparentu říkala: “Zachraňte mě, zastavte uhlí - #StopPočerady.“

V případě prodeje elektrárny do rukou majitele Severní energetické by hrozilo prodloužení jejího provozu o řadu let. Jako v případě elektrárny Chvaletice, kterou Tykač odkoupil od ČEZu před šesti lety – uzavřena měla být přitom už v roce 2016. Hnědouhelná lektrárna Počerady, ležící na Mostecku, je z hlediska emisí oxidu uhličitého i toxických látek nejšpinavější elektrárnou v České republice. Patří rovněž ke třiceti vůbec nejhorším uhelným elektrárnám v Evropě. Právě emisemi skleníkových plynů výraznou měrou přispívá k zhoršování projevů změn klimatu, které se v současnosti u nás projevují také devastujícím suchem.

Tíživé dopady změn klimatu pozorujeme již i u nás. Trvající drastické sucho působí škody v zemědělství, zvyšuje už i ceny základních potravin. Celý svět se kvůli klimatické krizi potýká s extrémním počasím, které prohlubuje chudobu a nestabilitu a vyhání miliony lidí z jejich domovů. Pokud chceme dopady změn klimatu zmírnit, musíme začít elektrárny jako jsou Počerady zavírat a zahájit co nejrychlejší konec těžby a spalování uhlí,“ vysvětluje důvody ke konání akce členka hnutí Limity jsme my Klára Aubrechtová.

Prodej elektrárny Počerady již dozorčí rada ČEZ jednou zamítla. Konkrétně v roce 2017, kdy neschválila prodej za deset miliard s tím, že by byl nevýhodný. Nyní přitom hrozí, že pokud ČEZ prodej nezastaví, dostane Tykač elektrárnu za pouhé dvě miliardy.* Hnutí Limity jsme my dlouhodobě usiluje o bezodkladný konec těžby a spalování uhlí v České republice. Právě spalování fosilních paliv totiž způsobuje rozvrat globálního klimatu, který již dnes ohrožuje životy milionů lidí a kvůli němuž v posledních měsících vycházejí do ulic statisíce protestujících po celém světě.

Loňská zpráva vědců z Mezivládního panelu pro změny klimatu při OSN (IPCC) upřesnila, co je potřeba udělat pro zastavení oteplování pod ještě relativně bezpečnou hranicí 1,5 stupně Celsia. Vyplývá z ní, že emise je už do roku 2030 nutno snížit bezmála o polovinu. Nejbohatší státy světa – tedy i Česká republika – by proto měly se spalováním uhlí skončit nejpozději právě během nejbližších deseti let. Společnosti jako ČEZ namísto toho těžbu uhlí ještě navyšují a otálejí se zavíráním špinavých elektráren. Proto musíme jednat my a žádat bezodkladný konec uhlí,“ uvádí Aubrechtová.

Hnutí Limity jsme my pořádá na začátku července už třetí český Klimakemp: tábor ochránců klimatu, zaměřeným na tvorbu širokého celospolečenského hnutí proti příčinám změn klimatu a za bezodkladný konec uhlí. Ten každý rok provází vzdělávací program s odborníky na klima i obnovitelné zdroje I různorodé protesty proti těžbě a spalování uhlí od demonstrací až po občanskou neposlušnost. Klimakemp má letos žádat právě zavírání nejšpinavějších elektráren a má se tak konat buď u Počerad či Chvaletic.

Kontakty

Josef Patočka, mluvčí akce
ljm.media@riseup.net
731 445 153

* Dvě miliardy jsou částka, za níž se uskuteční obchod pomocí automatického mechanismu ve smlouvě o dodávkách uhlí mezi ČEZ a Vršanskou uhelnou, pokud Dozorčí rada ČEZ uplatnění opce do konce roku 2019 nezamítne.