Hrádek nad Nisou

Mezinárodního protestu na česko-polsko-německém Trojzemí se zúčastnily stovky lidí ze všech tří zemí. Nejenom polské vládě dali účastníci a účastnice protestu jasně najevo svůj nesouhlas s plánovaným rozšířením a prodloužením těžby uhlí v dole Turów. Společnost PGE, provozující důl, má v tuto chvíli povolení k těžbě pouze do roku 2020, ale žádá o jeho prodloužení do roku 2045.

Lidé na místě utvořili živý řetěz propojující všechny tři země a vyjádřili tak svůj názor, že v úsilí zastavit změny klimatu a zajistit dostupnou vodu pro všechny se musí spojit všichni lidé na planetě, bez ohledu na jejich národnost, věk, pohlaví nebo vzdělání. Zastoupením všech tří států chtěli pořádající podpořit vzájemnou komunikaci a dobré sousedské vztahy.

Místní obyvatele a obyvatelky, kteří na místě podepisovali vlastní petici proti rozšíření dolu, oslovila k účasti především Šárka Soukupová z místního občanského sdružení Chráníme vodu:
„Lidé tady se samozřejmě obávají ztráty podzemní vody v důsledku prohloubení dolu, jelikož to by vedlo k poškození života každého, kdo v tomto regionu žije. Proto se snažíme upozornit na tento problém a řešit ho, dokud je čas.“

Mezinárodní vědecký klimatický panel se shoduje na tom, že chce-li lidstvo zabránit naprosto zničujícím dopadům změn klimatu jako například sucha, která v současnosti trápí Českou republiku, Polsko i část Německa, musí udržet oteplení max. o 1,5 stupně Celsia. Toho lze dosáhnout pouze důrazným omezením emisí CO₂. Energetická strategie polské vlády jde přitom zcela proti těmto doporučením.

„Změnu klimatu nyní všichni drasticky pociťujeme. Jeho příčinou je také fosilní průmysl, jehož podpora je naprostým šílenstvím a úmyslnou devastací. Musíme přestat těžit a spalovat fosilní paliva a zvýšit retenční schopnosti krajiny,“ vysvětluje Jan Polášek z hnutí Limity jsme my.

Na akci se podařilo sesbírat stovky podpisů pod dopis, adresovaný polské vládě, aby záměru prodloužení těžby v Turówě zabránila. Řada lidí se také přihlásila k tomu, že se chce zapojit do připomínkování v procesu EIA (posuzování vlivu na životní prostředí). To by mělo být spuštěno během několika týdnů a každý občan České republiky v něm může připomínku podat.

„Stejně jako v procesu EIA na důl Bílina připravuje webovou stránku, kde se občané budou moct procesu zapojit. V případě Bíliny bylo posláno 4500 připomínek, proto i tentokrát doufáme ve velkou účast občanů,“ říká Nikol Krejčová z Greenpeace Česká republika.

Protest pořádalo hnutí Limity jsme my spolu s Greenpeace ČR, místním spolkem Chráníme vodu, polskými organizacemi Rozwój TAK – Odkrywki NIE a EKO-UNIA a německou lokální skupinou Greenpeace Oberlausitz.

Kontakty

Šárka Soukupová, Chráníme vodu z.s., 730 625 887, soukupova@chranimevodu.cz
Jan Polášek, Limity jsme my, 773 583 988, hohohojaho@gmail.com
Nikol Krejčová, Greenpeace, 778 002 468, nikol.krejcova@greenpeace.org