10

Tisková reakce hnutí Limity jsme my

Předžalobní výzvy účastníkům občanské neposlušnosti v Bílině jsou účelovou snahou potlačit sílící protesty za klima

Enormní škody společnosti způsobuje právě těžba a spalování uhlí jako příčina změn klimatu

Pátek, 29. 3. 2019

Společnost Severočeské doly rozeslala přibližně stovce lidí předžalobní výzvu, v níž se domáhá údajně vzniklé škody ve výši více než 600 tisíc korun. Tu měli způsobit lidé, kteří loni v létě na protest proti změnám klimatu a jejich příčině – těžbě a spalování uhlí – vstoupili do dolu Bílina.

Podle Hnutí Limity jsme my jde o účelovou snahu odvést pozornost od škod na klimatu a zdraví lidí, způsobovaných těžbou a spalováním uhlí, a umlčet protesty, které na ně upozorňují. Pro to, že je smysl žaloby spíše politický, než finanční, svědčí i zkušenost z roku 2017. Tehdy provoz stejného dolu – dolu Bílina – pozastavilo zhruba stopadesát lidí a Severočeské doly nepovažovaly za potřebné kohokoli z nich žalovat. Je zřejmé, že s rostoucími protesty proti příčinám změn klimatu roste také snaha fosilního průmyslu ukázat, že má nad veřejností navrch.

"Nesrovnatelně větší, miliardové škody nám jako celé společnosti způsobují Severočeské doly a jejich mateřská společnost ČEZ tím, že spalováním uhlí ničí klima i zdraví lidí. Podle analýzy Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy1 pokračování těžby v České republice v budoucnu způsobí škody až devět set miliard korun. A to nepočítáme ničivé dopady změn klimatu, které jsou prakticky nevyčíslitelné," říká členka hnutí Limity jsme my Anna Bromová.

Hnutí Limity jsme my, které organizovalo Klimakemp, během kterého se takzvané „akční dny proti uhlí“ uskutečnily, hodlá účastníkům přímé akce poskytovat právní podporu.

Nacházíme se v situaci klimatické krize. Podle loňské zprávy vědců z Mezivládního panelu pro změny klimatu při OSN (IPCC) máme již jen necelých 12 let na to, abychom se vyhnuli nebezpečnému oteplení planety o víc než 1,5 stupně Celsia.2 Potřebné snížení emisí by podle propočtů vyžadovalo, aby vyspělé státy jako Česká republika se spalováním uhlí skončily nejpozději do roku 2030.3 ČEZ mezitím plánuje letos zvýšit těžbu uhlí o celých 8%. Občanská neposlušnost je v takové situaci podle nás zcela na místě,“ dodává Bromová.