Hambach.LJM.foto

Aktivistky a aktivisté z hnutí Limity jsme my, kteří v České republice již několik let bojují proti příčinám změn klimatu, jedou do německého Porýní dlouhodobě okupovat prales blízko hnědouhelného dolu Hambach. Právě tam minulý týden zemřel klimatický aktivista-novinář, jenž zaznamenával, jak policie vyklízí vesničky na stromech. V korunách stromů již šest let bydlí lidé a svou přítomností brání vykácení pralesa a dalšímu rozšíření uhelného dolu. 

Důl Hambach je nejhlubší člověkem vytvořené místo na povrchu planety. Od roku 1978 jej provozuje německá energetická společnost RWE a těží v něm hnědé uhlí pro své elektrárny.

Z původního pralesa, který na místě 12 tisíc let rostl, zbylo za posledních čtyřicet let pouze 10 procent plochy. I tu se však RWE chystá vykácet, zničit tím domov přibližně 150 chráněných druhů rostlin a živočichů a celé místo následně proměnit v obrovskou jámu. Ročně se v Hambachu vytěží kolem 40 milionů tun uhlí a po rozšíření dolu se RWE dostane k dalším 1,7 miliardám tun hnědého uhlí. Jeho spálení by znamenalo další miliardy tun oxidu uhličitého v atmosféře a s nimi i další krok směrem ke katastrofickému oteplení Země.

Žijeme v době, kdy máme jen pár let na to, abychom se vyhnuli kritickému oteplení planety o více než 1,5 stupně Celsia. Dopady změn klimatu jako sucha, hurikány, vymírání druhů nebo povodně, jsou vidět všude kolem nás. Je nepřijatelné, aby lidé museli riskovat své životy, když chtějí zabránit dalšímu spalování fosilních paliv," řekla Linda Fribertová z hnutí Limity jsme my. Minulý týden totiž při pádu ze stromu zemřel klimatický aktivista-novinář, když zaznamenával zásah, během kterého se policie již poněkolikáté snažila klimatické bojovníky a bojovnice z lesa vystěhovat. Lidé z Česka proto jedou do Porýní, aby se k okupaci pralesa přidali.

Mimo individuálních výjezdů organizují Limity jsme my také peněžní a materiální sbírku na podporu lidí v Hambachu. Vrcholem pak bude období 25.–29. října, kdy vypraví speciální vlak z Prahy, který pojede skrze Lipsko, Berlín a Hannover a poveze české i německé hnutí za klimatickou spravedlnost až do Kolína nad Rýnem. Právě v tomto datu se v okolí Hambachu uskuteční masová přímá akce občanské neposlušnosti s názvem Ende Gelände, na kterou se sjedou tisíce lidí z celé Evropy, aby svými vlastními těly zastavily těžbu a spalování uhlí.

Pro hnutí za klimatickou spravedlnost je důl Hambach klíčovým místem v boji proti uhelnému průmyslu. Policie se snaží po šesti letech definitivně vyklidit protestní domy na stromech, ale pod tlakem veřejného odporu se kromě RWE ocitá také německá uhelná komise. Ta má do konce letošního roku rozhodnout o definitivním datu konce těžby a spalování uhlí v zemi.

V Německu je „boj o Hambach“ jedním z předních témat společenské diskuze. Policie spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko vyklízí stromové domy pod falešnou záminkou ochrany pralesa před požárem. Zásah policie je jedním z největších a nejnákladnějších v této spolkové zemi od druhé světové války. Je terčem kritiky policejních odborů, ale také veřejnosti, jejíž dvě třetiny se staví za zachování pralesa. Proti se postavily také firmy, které odmítly nadále půjčovat svou techniku na vyklizení lesa. Se zásahem nesouhlasí ani lokální evangelická a katolická církev.

Aktuální zprávy z Hambachu lze sledovat na Twitteru pod hashtagem #HambiBleibt.

V češtině podává pravidelné informace z místa také twitterový a facebookový účet hnutí Limity jsme my.

Kontakty

Telefon: 737 863 097
E-mail: ljm.media@riseup.net