Vážené žurnalistky a žurnalisté,

rádi bychom tímto také vás pozvali na letošní Klimakemp proti fosilním palivům, jež se bude konat od 27. června do 1. července v Mostecké uhelné pánvi, konkrétně u obce Louka u Litvínova. První tři dny kempu pořádáme vzdělávací přednášky a workshopy zaměřené na otázky energetiky a hledání alternativ k fosilním palivům. V letošním roce bude vzdělávací část kempu změřena na téma nerůstu. Celý program najdete ZDE.

Během takzvaného akčního víkendu se navíc odehraje několik protestů proti těžbě a spalování uhlí. O podobě protestních akcí vás ještě budeme informovat před zahájením Klimakempu 2018. Akce občanské neposlušnosti v době konání Klimakempu se mají řídit akčním konsensem, založeném zejména na principu nenásilí, jejž najdete ZDE.

Co: Klimakemp 2018 - Klimatický tábor Limity jsme my proti fosilním palivům Kdy: 27. 6. - 1. 7. 2018 Kde: Louka u Litvínova – pozemek za mateřskou a základní školou – souřadnice 50°35'10.4"N 13°38'29.2"E

Tiskové konference na Klimakempu 2018

Rovněž bychom vás rádi pozvali na dvě tiskové konference, které se budou v rámci Klimakempu konat.

1). 27. 6. od 10:00 - Tisková konference u příležitosti zahájení Klimakempu 2018 u informačního stanu, který uvidíte ihned při vstupu do kempu. Po tiskové konferenci bude také možnost natočit si či nafotit přímo na místě akční trénink.

2). 30. 6. ráno (čas a místo srazu upřesníme těsně před kempem včetně informací, co si máte vzít sebou) – Tisková konference u příležitosti zahájení akčního víkendu.

Kontakty na nás a důležité odkazy

V případě zájmu nás můžete kontaktovat na čísle 737 863 097, kde se dozvíte všechny podstatné informace. Nemáme stálé tiskové mluvčí, pozice v průběhu času rotuje mezi jednotlivými členy a členkami hnutí. Veškeré informace o hnutí Limity jsme my najdete na internetových stránkách https://limityjsmemy.cz.

Více informací:

Facebook: https://www.facebook.com/limityjsmemy/ Twitter: https://twitter.com/LimityJsmeMy Instagram: https://www.instagram.com/limityjsmemy/

Kontakty: e-mail: ljm.media@riseup.net, Telefon: 737 863 097

Pravidla pro novináře a novinářky

Budeme rádi, když se nám před příchodem do kempu zaregistrujete na informačním stánku/mediálním centru, který bude hnedka u vchodu do kempu. Pro všechny případy si sebou vezměte press karty. Na místě dostanete všechny potřebné informace a materiály.

Důvody konání Klimakempu 2018

Situace je vážná. Rok 2017 byl opět rokem klimatických extrémů, které se projevily po celém světě. Evropu v létě zachvátilo sucho, které se dlouhodobě nevyhýbá ani České republice. Odborníci se shodují, že se naše planeta rapidně otepluje a lidská činnost je toho hlavní příčinou. Pokud se máme vyhnout katastrofálnímu oteplení o víc než 2 stupně Celsia, musí podle vědců nejméně 80% všech známých zásob fosilních paliv zůstat pod zemí. Fosilní průmysl je ale plánuje vytěžit a spálit.

Z tohoto důvodu se celým světem šíří hnutí za klimatickou spravedlnost. Vzdoruje současnému stavu, kdy velcí znečišťovatelé prostředí vydělávají peníze využíváním přírodních zdrojů a důsledky změny klimatu poté dopadají na ty, kteří prostředí ovlivňují nejméně. Tisíce lidí po celém světě se zapojují do akcí občanské neposlušnosti, při nichž vlastními těly blokují povrchové doly, uhelné přístavy nebo rozestavěné ropovody. Nenásilnými prostředky se dožadují co nejrychlejšího konce spalování fosilních paliv.

Situace v České republice nás opět nutí přikročit k akci. Česká republika neustále provozuje flotilu starých uhelných elektráren, které slouží pouze pro výrobu elektřiny na vývoz do zahraničí a jsou zdrojem velkých příjmů pro uhlobarony. ČEZ nadále pokračuje ve svém plánu rozšířit těžbu hnědého uhlí na dole Bílina i za hranicí limitů těžby, které vláda prolomila v roce 2015. Zásadní debata o změnách klimatu, které ohrožují naší společnou budoucnost, a přechodu na čistou a spravedlivou ekonomiku prakticky neprobíhá. Inspirováni akcemi hnutí za klimatickou spravedlnost jsme se i my rozhodli postavit těžbě a spalování uhlí.

Naši argumentaci najdete rovněž ve výzvě "Za klimatickou spravedlnost a čisté ovzduší bez výjimek" již podpořilo několik desítek signatářek a signatářů,  mimo jiné z řad akademiků, lékařek, umělců a ekologických i lidskoprávních organizací, ZDE.

Těšíme se na vás již brzy v Mosteckém uhelném revíru!