Více než stovka lidí zablokovala hnědouhelný důl Bílina, na kterém vláda před dvěma lety prolomila limity těžby a umožnila tudíž pokračování těžby až do roku 2050. V sobotu krátce po poledni lidé oblečení v malířských overalech s červenými čárami na rukávech, které mají symbolizovat červenou hranici za kterou těžba překonali proti hlukovou bariéru a bez odporu začali postupovat na dno dolu Bílina vlastněného firmou Severočeské doly.

Navíc společnost Czech coal ve stejný den kvůli obavám z protestních akcí uzavřela provoz na dolech Vršany a ČSA. V jednu chvíli tudíž nefungovala těžba na všech třech dolech v mosteckém uhelném revíru.

Část účastníků a účastnic pochodu za limity, konec doby uhelné a čistou budoucnost, během kterého lidé z hnutí Limity jsme my společně se sdružením O. S. Kořeny prošli podél hranice limitů těžby na dole ČSA, se přesunula pomocí autobusů do blízkosti dolu Bílina. Z parkoviště v obci Braňany se více než sto lidí protáhlo skrze hlukovou stěnu dovnitř dolu. Lidé účastnící se občanské neposlušnosti skandovali hesla jako Vzhůru do dolů, Limity jsme my nebo Uhlí patří pod zem.

Krátce po druhé hodině začala na místě zasahovat policie. Část účastníků zformovala blokádu, která policii znemožnila zastavit proud lidí směřující na dno dolu. Zbytek průvodu došel až na dno dolu, kde se jim podařilo vyřadit rypadla z provozu.

Ve stejnou chvíli skupina patnácti lidí překonala pomocí žebříků stěnu oddělující důlní prostor od obce Braňany a zablokovala pásový dopravník přepravující uhlí do elektrárny Ledvice. Někteří se k dopravníku připoutali pomocí ocelových trubek. Ve stejný okamžik lidé z nizozemské iniciativy Code Rood zablokovali druhý největší uhelný přístav v Evropě.

Marian Jančovič, člen kolektivu Limity jsme my řekl:
Vláda před dvěma lety prolomila limity na dole Bílina, čímž umožnila pokračování těžby až do roku 2050. Vzhledem k vážnosti klimatické krize je jasné, že si nemůžeme dovolit těžit a spalovat uhlí do poloviny století. Místo nesmyslných úvah o ustupování zájmům fosilního průmyslu bychom tedy měli červenou čáru limitů v mapě posunout opačným směrem a ukončit těžbu a spalování co nejrychleji.

Kontakty

Telefon: 737 863 097
E-mail: ljm.media@riseup.net
Internetové stránky: limityjsmemy.cz

Důvody konání akce

Podle dat NASA, NOAA i britské Met Office byl rok 2016 tím nejteplejším v zaznamenaných dějinách. Šestnáct ze sedmnácti rekordně teplých let naměřili vědci po roce 2000. 97 % vědců se shoduje, že lidská činnost je hlavní příčinou oteplování planety. Mezi všemi příčinami měnícího se klimatu jasně vyčnívá těžba a spalování fosilních paliv. Pokud se máme vyhnout katastrofálnímu oteplení o víc než 2 stupně Celsia, musí podle vědců nejméně 80 % všech známých zásob fosilních paliv zůstat pod zemí.

V loňském roce jsme navíc z hlediska koncentrace CO2 v atmosféře trvale překročili hranici 400 ppm (částic na milion), což bude podle shody vědců mít trvalé následky na celosvětové klima. Do budoucna se nedá očekávat, že by počet uhlíku v atmosféře měl klesat.

Z tohoto důvodu se celým světem šíří hnutí za klimatickou spravedlnost. Vzdoruje současnému stavu, kdy velcí znečišťovatelé prostředí vydělávají peníze využíváním přírodních zdrojů a důsledky změny klimatu poté dopadají na ty, kteří prostředí ovlivňují nejméně. Tisíce lidí po celém světě se zapojují do akcí občanské neposlušnosti, při nichž vlastními těly blokují povrchové doly, uhelné přístavy nebo rozestavěné ropovody. Nenásilnými prostředky se dožadují co nejrychlejšího konce spalování fosilních paliv. Je čas, abychom začali vzdorovat i my v České republice.

Česká republika ke změnám klimatu hojně přispívá velkou měrou. V přepočtu na počet obyvatel vypouštíme 4. nejvyšší počet emisí uhlíku v Evropské Unii, konkrétně 12 tun na osobu. Závislost naší země na uhlí způsobuje i dlouholetou devastaci severočeského a severomoravského regionu a zároveň výrazným způsobem zhoršuje zdraví lidí. Zbytečně provozujeme arzenál zastaralých uhelných elektráren, přestože téměř 20 % veškeré vyrobené elektřiny vyvážíme.

Zdroje:
Bill McKibben – Global Warming's Terrifying New Math
Nature Climate Change
IPCC