signal-2024-08-19-192950

Tisková zpráva Limity jsme my, 20. 8. 2024

21. 8. v Hradci nad Moravicí začíná a 29. 8. v Bartošovicích končí Klimajízda za spravedlivou transformaci. Osmidenní akce má upozornit na fakt, že znevýhodnění uhelných krajů pokračuje i po ukončení těžby: odliv obyvatel, zničené životní prostředí, nedostupné bydlení nebo nedostatek kvalitních pracovních míst zůstávají neřešeny.

Nižší desítky lidí vyráží na osmidenní turné po příkladech dobré praxe, komunitních projektech nebo místech, kde se lidé spojují za ochranu svého města a krajiny. Chtějí tak upozornit na fakt, že alternativy už existují, stačí je podpořit. “V Moravskoslezském kraji už nyní existuje spousta zajímavých projektů a aktivních lidí. Je škoda, že se jich nikdo neptá, jak si budoucnost svého kraje představují oni,” říká Klára, studentka z Ostravy.

Klimajízdu zahájíme setkáním v Hradci nad Moravicí. O překážkách v rozvoji kraje a obrovském potenciálu komunitní energetiky uslyšíme mj. od Jiřího Krista, radního Unie komunitní energetiky a spoluzakladatele MAS Opavsko. Na téma obecní nebo komunitní energetiky navážeme hned den poté v Mikolajicích, které investují do energetické soběstačnosti obce. Jejich unikátní kogenerační kotel střídající fotovoltaiku s biomasou nám představí starosta Tomáš Kejha. Třetí den Klimajízdy vyjíždíme na kulatý stůl organizovaný ostravskou kolonií Bedřiška, která navzdory hrozícímu zániku nepřestává pokračovat v participativním procesu zaměřeném na budoucnost kolonie. “Ministerstva a kraje při výběru projektů hodných podpory z Fondu spravedlivé transformace udělaly z hlediska participačních aktivit úřednické minimum. Je ale zcela nepřijatelné, aby nedůvěra veřejných institucí vůči hlasům místních stála také za zničením Bedřišky, kde dnes žijí v příkladném soužití právě díky důvěře v hlas každého, kdo v komunitě bydlí,” uvádí spoluorganizátor Klimajízdy Andrej Lizoň v reakci na nedávné rozhodnutí radnice Mariánských hor a Hulváků lidi z Bedřišky vystěhovat.

V sobotu se přesuneme do Karviné na setkání s komunitou SOS Karviná, která zabránila demolici bývalého nádraží Karviná-Fryštát a nyní jej svépomocí přetváří do podoby komunitního centra. V neděli se kvůli záměru výstavby strategického průmyslového parku vydáme do Dolní Lutyně a setkáme se tam s odpůrci a odpůrkyněmi projektu. V rámci návštěvy si na kolech projedeme tzv. Gigatrek, 12km dlouhou trasu okolo plánované gigafactory, na níž místní z iniciativy Zachovejme Poolší ukazují na přehlížená rizika záměru: zbytečnou ztrátu kvalitní orné půdy, zvýšení záplavových rizik a dopady na ohrožené ptactvo nebo kvalitu života v sousedících lidských obydlích. V pondělí vyjedeme do Trojanovic na Frenštátsku. Setkáme se tam s místními z občanského sdružení Naše Beskydy, které ve dvacetiletém boji uhájily Beskydy před těžbou černého uhlí. V úterý se přesuneme do Poodří, kde se nejen Petřvaldští bouří proti strategickému záměru armádního logistického centra v Mošnově. Připravovaného setkání se zúčastní zástupkyně okolních občanských iniciativ. Klimajízdu ukončíme ve středu 28. 8. výpomocí na mlýně v Bartošovicích, zakončenou kulturním programem a posledním přespáním v Moravskoslezském kraji.

Klimajízdu pořádá občanské hnutí Limity jsme my. “Rychlý a spravedlivý konec těžby požadujeme od roku 2015, kdy jsme se spojily za záchranu Horního Jiřetína v severních Čechách,” říká Šárka, účastnice klimajízdy. “V minulosti jsme pořádali například klimakempy - letní tábory za klimatickou spravedlnost, jejichž součástí byl i protest v blízkosti fosilní infrastruktury. Poslední klimakemp jsme uspořádali v roce 2022 na Ostravsku: uhelné regiony jsou totiž i po ukončení těžby dál znevýhodňovány. O penězích, které mají rozdíly mezi regiony vyrovnat, se rozhoduje bez účasti místních lidí a často končí v nesmyslných giga projektech nebo rovnou v tunelech, ze kterých běžní obyvatelé MSK nemají vůbec nic.

Z evropských peněz určených pro spravedlivou transformaci bylo pro MSK vyčleněno 18,9 miliard korun, většina z nich má přitom jít do “strategických projektů”, které dlouhodobě čelí kritice místních. V plánech figuruje například energeticky náročný tropický skleník EDEN Karviná nebo areál PODOLUPARK Karviná s pochybnou technologií plazmového zplyňování odpadu. Budoucnost těchto projektů je nejasná, především ale žádný z nich neřeší reálné problémy obyvatelů MSK a nezastaví odliv, kvůli kterému např. Karviné hrozí ztráta statutu statutárního města.

Spravedlivá transformace znamená víc než jenom jeden program. Je to především princip a příležitost, jak vyrovnat rozdíly mezi regiony, odškodnit kraje postižené těžbou a zajistit spravedlivější život všem. Politici a političky ale musí cítit, že nám budoucnost bývalých uhelných regionů není ukradená: proto zveme všechny, ať vezmou kolo, přidají se k nám nebo naši cestu dál sledují na sociálních médiích,” zve Natálie.

Kontakt:
+420 737 981 525